I am always amazed by how incredibly smart Nature is 🌱.
One of its core principles is energy efficiency
always aiming to store or use less energy ♻️.
That’s why starch retrogradation happens. ❗
Why?
Because crystalline structures are lower in energy 🔋
and nature always seeks
the most stable, energy-efficient form 🧠.
So, starch retrogradation is simply
starch trying to "settle down" 🛏️
and save energy by returning to its native, compact crystalline form 🧬
https://www.linkedin.com/mwlite/feed/posts/dimitrios-argyriou-1a38251b6_nature-energy-freshness-activity-7316707015379107840-e1lJ?utm_source=share&utm_medium=member_android&rcm=ACoAABG_IYwBEFoQoeYtJNIF1NzAvC8HDe-lKJ4#:~:text=I%20am%20always,compact%20crystalline%20form%20%F0%9F%A7%AC
أنا دائمًا مندهش من مدى ذكاء الطبيعة المذهل.
أحد المبادئ الأساسية التي تقوم عليها الطبيعة هو الكفاءة في استخدام الطاقة،
إذ تسعى دائمًا لتخزين أو استخدام أقل قدر ممكن من الطاقة.
ولهذا السبب تحدث عملية ارتداد النشا (Starch Retrogradation).
لكن لماذا؟
لأن البُنى البلورية تكون أقل في استهلاك الطاقة،
والطبيعة تسعى دائمًا
للوصول إلى الشكل الأكثر استقرارًا وكفاءة من حيث الطاقة.
لذا، فإن ارتداد النشا هو ببساطة
محاولة من النشا لـ"الاستقرار"
وتوفير الطاقة من خلال العودة إلى شكله الأصلي، المضغوط، والبلوري.